• Αρχική
  • Αναφορά για την επίσκεψη

Αναφορά για την επίσκεψη στo Montenero di Bisaccia της Ιταλίας, 15-21 Απριλίου 2018

Στα πλαίσια του 2ου χρόνου υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ δράση ΚΑ2 με τίτλο «No Early School Leaving by Sports, Musical, Theatrical, Artistic Activities» και κωδικό 2016‐1‐IT02‐KA219‐024218_4 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από πέντε καθηγητές και τέσσερις μαθητές του σχολείου μας στο εταιρικό σχολείο, στην Ιταλία.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πριν από την επίσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ όλων των καθηγητών και των μαθητών οι γενικότεροι σκοποί και επιδιώξεις του προγράμματος, τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τις υποχρεώσεις που επωμίζονται αλλά και τις δυσκολίες που πιθανόν να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Δόθηκε στους μαθητές και τους καθηγητές τυπωμένος τουριστικός οδηγός της περιοχής φιλοξενίας και των προς επίσκεψη περιοχών που περιείχε πληροφορίες, το πρόγραμμα, φυλλάδια σημειώσεων και βασικές μεταφρασμένες λέξεις και εκφράσεις για να μπορούν να συνομιλήσουν στα ιταλικά. Επίσης, έγινε συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος της επίσκεψης και συζητήθηκαν ορισμένα πρακτικά θέματα.

Οι μαθητές από το σχολείο μας συμμετείχαν σε πολλές πρόβες για το θεατρικό που έπρεπε να παρουσιαστεί, με θέμα την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και με τη βοήθεια θεατρολόγου συντονίστηκε ακόμη καλύτερα αυτή η προσπάθεια. Ακόμη, ράφτηκαν κοστούμια για όλους τους ήρωες της παράστασης. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές που θα τους φιλοξενούσαν μέσω Facebook, Messenger και Instagram, για να γνωριστούν καλύτερα και να αναπτύξουν σχέσεις και πριν την συνάντηση.

Την ευθύνη για την οργάνωση της επίσκεψης και τον συντονισμό της επικοινωνίας με τα εταιρικά σχολεία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, που έγινε κυρίως μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και Messenger μεταξύ των συντονιστών εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου, ανέλαβε το σχολείο-συντονιστής.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν το τελευταίο Transnational Project Meeting (Διακρατική Συνάντηση για το Σχέδιο) όπου πήραν μέρος τρεις από τις πέντε καθηγήτριες, η μετακίνηση για τις Learning/Teaching/Training Activities (Διεθνικές Δραστηριότητες Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης-Επιμόρφωσης). Επίσης, η συμμετοχή των μαθητών σε θεατρικές δράσεις, η «δια ζώσης» συνεργασία μεταξύ των συντονιστών και λοιπών εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των δραστηριοτήτων που πρόκειται να λάβουν χώρα μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2018), καθώς και η προετοιμασία για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης για το πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Το κάθε σχολείο πραγματοποίησε παρουσίαση των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών, φορώντας τα T-shirts κάθε χώρας με το λογότυπο του προγράμματος, σε διαφορετικό χρώμα.
2. Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου κάθε χώρας από τους καθηγητές Μουσικής του ιταλικού σχολείου και παράλληλα η κάθε ομάδα τον τραγούδησε.
3. Πραγματοποιήθηκε δείπνο στο σχολείο για καθηγητές, μαθητές και γονείς όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση.
4. Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο και πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, σε παιχνίδια γνωριμίας που είχε αναλάβει ένας θεατρολόγος και έκαναν πρόβες στο θέατρο για το έργο που θα παρουσίαζαν στην τοπική κοινότητα.
5. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του συντονιστή και των καθηγητών που συμμετείχαν στο TPM για να συζητηθούν η τελική έκθεση αναφοράς και τα επόμενα βήματα του σχεδίου καθώς και άλλα θέματα.
6. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης και γνωριμία με τον δήμαρχο.
7. Ακολούθησε περιήγηση στα σοκάκια του χωριού Montenero και επίσκεψη στις εκκλησίες του.
8. Οργανώθηκε επίσκεψη στο Vasto,( ένα παραθαλάσσιο μέρος με ιστορική αξία), στην Agnone όπου υπάρχει ένα μοναδικό εργοστάσιο χύτευσης καμπανών και στο Pietrabbondante, ακουστό για το αρχαίο θέατρό του.
9. Πραγματοποιήθηκε τελετή λήξης της συνάντησης και απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής, η οποία ακολουθήθηκε από γεύμα .
10. Παρουσιάστηκε το θεατρικό που ετοίμασε κάθε χώρα και ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου οι οικοδεσπότες μας επιφύλαξαν έκπληξη μια τούρτα με το λογότυπο του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, συνάδελφοι και μαθητές από το σχολείο που μας φιλοξενούσε μας υποδέχτηκαν ζεστά και μας ξενάγησαν στους χώρους του καθώς και σε διάφορα αξιοθέατα. Οι συναντήσεις και οι δραστηριότητες μαθητών και καθηγητών έλαβαν, ως επί το πλείστον, μέρος στο οικείο σχολικό συγκρότημα αλλά και στο χώρο του θεάτρου. Οι μαθητές μας που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών από το Montenero, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τον πολιτισμό της χώρας φιλοξενίας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Με την επιστροφή στην Ελλάδα έγινε ένας εσωτερικός προγραμματισμός για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων δράσεων και ενεργειών στο σχολείο, ενώ το υλικό που συγκεντρώθηκε από την επίσκεψη πρόκειται να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου και τον τοπικό τύπο.


Δράμα, 07/05 //2018

Οι συμμετέχοντες καθηγητές
Γιαγκιόζη Ευσταθία
Κετσετσίδου Θεοδώρα
Φωτιάδου Κυριακή
Χατζηεσέ Ευμορφία
Χούσανλη Αικατερίνη

Οι συμμετέχοντες μαθητές
Κυνηγόπουλος Δημήτριος
Πουτουρίδου Καλλιόπη
Σαχανίδης Ιάσων
Τάσιος Σπυρίδων- Παναγιώτης

No Early School Leaving by Sports, Musical, Theatrical, Artistic Activities 2016-2018

Greece

Greece

1st EPAL DRAMAS

Hungary

Hungary

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Müszaki Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

Italy

Italy

Istituto Omnicomprensivo di Istruzione Superiore di Montenero

Portugal

Portugal

Agrupamento de Escolas nº 1 de Beja

Turkey

Turkey

Habibler anadolu lisesi