menu mobile

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.

1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας - Σχ. Έτος 2018 - 2019

ΜΝΑΕ - Έξυπνο σύστημα Πυρανίχνευσης, με χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών GIS και ενημέρωση στο κινητό, μέσω εφαρμογής app

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» υλοποιήθηκε με την συνεργασία του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας με το Ε.Κ Δράμας, με το 3ο Ε.Κ Ανατολικής Αττικής, με το ΕΠΑ.Λ. Ραφήνας, με τη ΔΔΕ Δράμας και με τον Επιστημονικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Εκπαιδευτικό Κύκλο ένα «Έξυπνο σύστημα Πυρανίχνευσης, με χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών GIS και ενημέρωση στο κινητό, μέσω εφαρμογής app».

Το project περιλαμβάνει τη μελέτη, ανάπτυξη και κατασκευή ενός έξυπνου συστήματος πυρανίχνευσης. Η λειτουργία του στηρίζεται στον μικροελεγκτή ανοικτού κώδικα Arduino, στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών GIS και στο Google maps. Ο μικροελεγκτής Arduino επιλέχθηκε γιατί έχει χαμηλό κόστος, είναι ανοικτού κώδικα, έχει πλούσιο διαδικτυακό υλικό υποστήριξης, συνεργάζεται με την πλειονότητα των αισθητήρων και κυρίως, γιατί είναι απλός στη χρήση του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μαθητές με λίγες γνώσεις στον προγραμματισμό και τα ηλεκτρονικά να μπορούν να δημιουργήσουν κατασκευές. Με τη βοήθεια κατάλληλων αισθητήρων και Shields συνδεδεμένων στο Arduino θα γίνεται η ανίχνευση έναρξης της φωτιάς.

Οι αισθητήρες ανιχνεύουν φως με μήκος κύματος από 10 nm έως 100 nm -που είναι το μήκος κύματος του φωτός που προέρχεται από τις φλόγες-, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, φυσικό αέριο, άνοδο της θερμοκρασίας -με ρυθμό ανόδου μεγαλύτερο από το όριο που θα έχουμε θέσει- και την μείωση της υγρασίας του χώρου. Το Arduino στη συνέχεια, μέσω κατάλληλου λογισμικού, θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα αποφασίζει για την έναρξη ή όχι της πυρκαγιάς. Όταν το Arduino αντιληφθεί ένα γεγονός (π.χ. φωτιά) τότε θα καλεί ένα Web service. Το Web Service θα καταχωρεί το γεγονός σε μια βάση δεδομένων MySQL. Με την καταχώρηση του γεγονότος στη σχετική βάση θα στέλνεται SMS με την βοήθεια GSM Modem στους καταχωρημένους χρήστες (π.χ. Δ/ντής, Προϊστάμενος). Οι χρήστες επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα μέσω κατάλληλης εφαρμογής στο κινητό (mobile app) που θα χρησιμοποιεί το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών GIS και το google maps, να δουν την τοποθεσία εκδήλωσης της φωτιάς. Οι χρήστες θα είναι εφοδιασμένοι με κωδικό που θα τους παρέχει διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης από ένα σχολείο (διευθυντής), μέχρι τα σχολεία όλου του νομού (διευθυντής εκπαίδευσης).

Δραστηριότητες Μαθητών

Οι μαθητές που αποτέλεσαν την ομάδα έργου, με την καθοδήγηση και τη συμπαράσταση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τη φυσική της φωτιάς, επέλεξαν τους κατάλληλους αισθητήρες, και κατασκεύασαν τα απαραίτητα κυκλώματα και δημιούργησαν τα κατάλληλα λογισμικά.

Το έτοιμο -πλέον- σύστημα θα τοποθετηθεί στο λεβητοστάσιο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.

Στην αρχή της υλοποίησης του έργου έγινε καταμερισμός εργασιών μεταξύ των μαθητών των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων, για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης και την ανταλλαγή απόψεων.

Στόχοι του Project

Οι στόχοι του έργου είναι οι μαθητές να καλλιεργήσουν ομαδικό πνεύμα, αλληλεγγύη, συνεργατικότητα, στο πλαίσιο επίτευξης ενός κοινού στόχου.

Οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες που σχετίζονται με την μελέτη, ανάπτυξη και κατασκευή των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, καθώς και με τη χρήση βάσεων δεδομένων με δεδομένα Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών GIS.

Οι μαθητές θα μάθουν να χρησιμοποιούν λογισμικά προγραμματισμού μικροελεγκτών και ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά Android.

Υπεύθυνοι Καθηγητές του Project

  • Ηλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ 84, Δ/ντής Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας
  • Καλογήρου Πασχάλης ΠΕ 84, Τομεά¬ρχης Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • Φωτιάδου Κυριακή ΠΕ 84
  • Σαλής Αναστάσιος ΠΕ 82, Δ/ντης 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας

Συμμετέχοντες Μαθητές

Γεωργιάδης Παύλος, Κανσίζογλου Χαράλαμπος, Καραζελίδης Βαλεντίνος, Κιοσσές Αθανάσιος-Δημήτριος, Κούνιος Γεώργιος, Μασμανίδης Ιωάννης, Δαμιανίδης Θεόδωρος, Κούνιος Ιωάννης, Νταντανάς Ηλίας, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Παράσχου Εμμανουήλ, Χουβαρδάς Ελευθέριος, Χρυσόπουλος Σπυρίδων, Σαραφίδης Παναγιώτης, Χαραλαμπίδης Νικόλαος, Σαββίδης Παναγιώτης, Τιλσίζογλου Ιωάννης, Τσαπανίδης Σωτήριος