• Αρχική
 • Αναφορά για την επίσκεψη

Αναφορά για την επίσκεψη στη Beja, της Πορτογαλίας, 6-13 Μαΐου 2017

Στα πλαίσια του 1ου χρόνου υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ δράση ΚΑ2 με τίτλο «No Early School Leaving by Sports, Musical, Theatrical, Artistic Activities» πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από δύο καθηγητές και πέντε μαθητές του σχολείου μας στο εταιρικό σχολείο στην Πορτογαλία.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πριν από την επίσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ όλων των καθηγητών και των μαθητών, οι γενικότεροι σκοποί και επιδιώξεις του προγράμματος, τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αλλά και τις υποχρεώσεις που επωμίζονται και τις δυσκολίες που πιθανόν να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Δόθηκε στους μαθητές και τους καθηγητές τυπωμένος τουριστικός οδηγός της πόλης και της περιοχής φιλοξενίας που περιείχε πληροφορίες, το πρόγραμμα, φυλλάδια σημειώσεων και παιχνίδια. Επίσης έγινε συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος της επίσκεψης και συζητήθηκαν ορισμένα πρακτικά θέματα.
Μαθητές από το σχολείο μας ετοίμασαν καλλιτεχνικές κατασκευές όπως κουτάλες, σπάτουλες και κορνίζες προκειμένου να πουληθούν στο «παζάρι» που θα οργάνωνε το σχολείο υποδοχής την πρώτη μέρα στης επίσκεψης.
Τη ευθύνη για την οργάνωση της επίσκεψης και τον συντονισμό της επικοινωνίας με τα εταιρικά σχολεία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, που έγινε κυρίως μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου αλλά και μέσω Messenger μεταξύ των συντονιστών εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου, ανέλαβε το σχολείο-συντονιστής.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή των μαθητών σε καλλιτεχνικές δράσεις, η δια ζώσης συνεργασία μεταξύ των συντονιστών και λοιπών εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των δραστηριοτήτων που πρόκειται να λάβουν χώρα μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2017) καθώς και των επόμενων συναντήσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Το κάθε σχολείο πραγματοποίησε μια παρουσίαση σχετικά με τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές στη συνάντηση. Παρουσιάστηκαν επίσης βίντεο για κάθε συμμετέχουσα πόλη.
 2. Παρουσιάστηκαν οι καλλιτεχνικές δημιουργίες κάθε σχολείου σε μία έκθεση ή αλλιώς ένα «παζάρι» για καθηγητές, γονείς και την τοπική κοινωνία που διοργάνωσε το σχολείο φιλοξενίας.
 3. Πραγματοποιήθηκε δείπνο στο σχολείο για καθηγητές, μαθητές και γονείς όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση.
 4. Συζητήθηκαν ξανά οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί ή όχι η συνάντηση στην Τουρκία την επόμενη σχολική χρονιά. Προτάθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μόνο με την συμμετοχή τριών χωρών ή η πιθανή λύση να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην Τουρκία και εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί στην Ιταλία.
 5. Συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τη εκτύπωση T-shirts για κάθε χώρα με το λογότυπο του προγράμματος, τα οποία θα παρουσιαστούν στην συνάντηση στην Ουγγαρία.
 6. Συζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα μέσω ερωτηματολογίου που πραγματοποιήθηκε σε κάθε σχολείο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από κάθε χώρα και αποφασίστηκε να δοθούν στην Ελλάδα για την δημιουργία συγκριτικών γραφημάτων.
 7. Αποφασίστηκαν οι δράσεις για την επόμενη συνάντηση στην Ουγγαρία.
 8. Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο και πήραν μέρος σε εργαστήρια κατασκευής και ζωγραφικής πλακιδίων, κόμικς και φωτογραφίας. Δημιούργησαν το δικό τους πλακάκι το οποίο πήραν ως αναμνηστικό στη χώρα τους.
 9. Οι καθηγητές πήραν μέρος σε μαθήματα ζωγραφικής και δημιούργησαν το δικό τους πίνακα ζωγραφικής.
 10. Πραγματοποιήθηκε δείπνο όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακά φαγητά από όλες τις χώρες και μερικά από αυτά παρασκευάστηκαν από τους καθηγητές χρησιμοποιώντας τη κουζίνα ενός παραδοσιακού εστιατορίου.
 11. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, στη βιβλιοθήκη, στο θέατρο, σε διάφορα μουσεία και εκθέσεις εικαστικών όπως κόμικς, μινιατούρας, φωτογραφίας, μοντέρνας τέχνης, κατασκευής και ζωγραφικής πλακιδίων και άλλα.
 12. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και περιήγηση με καράβι στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ευρώπης και το φράγμα καθώς και στο κάστρο Monsaraz.
 13. Αποφασίστηκε η τακτική επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων μέσω των συντονιστών.

Κατά τη διάρκεια τα παραμονής μας, συνάδελφοι και μαθητές από το σχολείο που μας φιλοξενούσε μας υποδέχτηκαν ζεστά και μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου. Οι συναντήσεις και οι δραστηριότητες μαθητών και καθηγητών έλαβαν ως επί το πλείστον μέρος στο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές μας που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια των ίδιων μαθητών από την Πορτογαλία που είχαν φιλοξενήσει και στη Δράμα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τον πολιτισμό της χώρας φιλοξενίας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Με την επιστροφή στην Ελλάδα έγινε ένας εσωτερικός προγραμματισμός για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων δράσεων και ενεργειών στο σχολείο ενώ το υλικό που συγκεντρώθηκε από την επίσκεψη πρόκειται να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Δράμα, 24/5/2017
Οι συμμετέχοντες καθηγητές
Χούσανλη Αικατερίνη
Φωτιάδου Κυριακή

Οι συμμετέχοντες μαθητές
Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα
Λαμπριανίδου Μαρία
Παντικίδης Παναγιώτης
Γκόντιας Λευτέρης
Γιαβάνογλου Χρήστος-Ροδόλφος

pdfΑναφορά για την επίσκεψη στη Beja, της Πορτογαλίας, 6-13 Μαΐου 2017149.28 KB

No Early School Leaving by Sports, Musical, Theatrical, Artistic Activities 2016-2018

Greece

Greece

1st EPAL DRAMAS

Hungary

Hungary

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Müszaki Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

Italy

Italy

Istituto Omnicomprensivo di Istruzione Superiore di Montenero

Portugal

Portugal

Agrupamento de Escolas nº 1 de Beja

Turkey

Turkey

Habibler anadolu lisesi