Σελίδα 19
Εφημερίδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας  

Αξιοθέατα Δήμου Δράμας

Το μουσείο λειτουργεί από το 1999 σε κτίριο που κτίστηκε από τον Δήμο Δράμας και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει αρχαιολογικό μουσείο στο νομό.

Τα ευρήματα που στεγάζει το μουσείο καταγράφουν την πολιτιστική ιστορία της Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή έως το 1914. Τα αρχαιότερα ευρήματα (οστά και λίθινα εργαλεία) προέρχονται από ανασκαφική έρευνα στο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (50.000 π.Χ.), ενώ εκτίθενται εργαλεία, κοσμήματα και αγγεία από τους προϊστορικούς οικισμούς των Σιταγρών και του Αρκαδικού (6.000-4.000 π.Χ.), από την Πρώιμη (πολλά αγγεία) και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (ευρήματα από τάφους στους Ποταμούς και στην Εξοχή) και από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (αγγεία, όπλα. εργαλεία και κοσμήματα από τάφους στη βιομηχανική περιοχή Δράμας).

Ακόμη το Μουσείο εκθέτει δείγματα αττικής κεραμικής (6ος και 5ος αι. π.Χ.), μια μαρμάρινη προτομή του Διονύσου που αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα λατρείας του θεού στην ευρύτερη περιοχή, ένα θησαυρό 860 νομισμάτων του Φιλίππου Β’ από ανασκαφή στους Ποταμούς καθώς και άλλα ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό της Δράμας (4ος αι. π.Χ.). Σημαντικά είναι, επίσης, τα κτερίσματα τάφων ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά που βρέθηκαν σε μακεδονικό τάφο ελληνιστικών χρόνων του Β’ αι. π.X.

Επίσης από τη ρωμαϊκή εποχή το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων προέρχεται από την πόλη των Φιλίππων, όπως το χάλκινο αγαλμάτιο του Δία, αλλά και από άλλες περιοχές όπως, η επιτύμβια στήλη του Τιβέριου Κλαύδιου Μάξιμου που βρέθηκε στη Γραμμένη. Τα ευρήματα προέρχονται από όλο το νομό Δράμας (πόλη της Δράμας, Καλή Bρύση, περιοχή της Γραμμένης, Προσοτσάνη, Πλατανιά, Ποταμοί).

Ασλαμαζίδης Χρήστος, Βάσσος Γιώργος και Γεωργιάδης Τιμολέων

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1978 με 1996. Είναι Δημοτική Επιχείρηση Δράμας που έχει τους ακόλουθους σκοπούς:

  • Την προαγωγή και διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Tην ανάπτυξη του πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κινηματογραφιστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου.
  • Τη διοργάνωση κάθε Σεπτέμβριο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και Διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους..
  • Τη διοργάνωση προβολών ελληνικών και ξένων ταινιών μικρού μήκους, κινηματογραφικών αφιερωμάτων, σχετικών σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, συζητήσεων, εκθέσεων μουσικών συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων κάθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στη Δράμα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Τη συνεργασία με ομοειδείς φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς για την ενθάρρυνση και ανάπτυξη της ταινίας μικρού μήκους.

Αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων!

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80 από την Πολιτεία.

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και ανανεώνεται. Έτσι, εκτός από το Εθνικό Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ, όπου διαγωνίζονται και παρουσιάζονται στα παράλληλα αφιερώματα ταινίες κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο.

Θεοφάνους Νίκος, Ποιμενίδης Βασίλης, Ποιμενίδης Γιάννης & Κνιαζίδης Χρήστος

Στα 60 καλύτερα πάρκα της Ευρώπης εντάσσεται ο χώρος αναψυχής και σήμα κατατεθέν της Δράμας, η Αγία Βαρβάρα. Η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη - αξιοποίηση τουριστικού χώρου.

Η Δράμα είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω σε νερά, με τις κεντρικές πηγές των νερών να βρίσκονται στον Κήπο και στην Αγία Βαρβάρα. Τα πεντακάθαρα νερά της Αγίας Βαρβάρας έχουν ενδιαφέρον ζωικό πλούτο και μπορεί κανείς να διακρίνει από καραβίδες μέχρι πέστροφες και ποταμοκέφαλους.

Μέσα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας διακρίνει κανείς θεμέλια ενός κτίσματος που σύμφωνα με τον θρύλο ήταν τα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας από τα οποία ανέβλυσε νερό όταν οι Τούρκοι την γκρέμισαν για να χτίσουν τζαμί. Από την εξέδρα γίνεται κάθε χρόνο η ρίψη του Σταυρού των Φώτων.

Σήμερα εκατοντάδες περιηγητές επισκέπτονται καθημερινά το Πάρκο Αγίας Βαρβάρας για να απολαύσουν την ηρεμία που προσφέρει το πανέμορφο σκηνικό που αποτελείται από αιωνόβια δέντρα, ποτάμια, λίμνες και ξύλινα γεφυράκια, καθώς και τη θέα από πάπιες, χήνες και κύκνους που ζουν στο πάρκο αυτό. Η αδιάλειπτη λειτουργία του ανοικτού αμφιθεάτρου, η αίθουσα που οργανώνεται το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, οι μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται μέσα στο πάρκο, η αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Δράμας, με σημείο εκκίνησης τα κτίσματα που βρίσκονται κοντά στις πηγές, είναι γεγονότα που πιστοποιούν ότι η ακτινοβολία, η ομορφιά και η ενέργεια του Πάρκου εξαπλώνεται και στις εφαπτόμενες περιοχές.

Κάθε χρόνο, παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, τρεις γενιές (παππούς, μπαμπάς και γιος) συγκεντρώνονται γύρω από τη μικρή λίμνη της Δράμας για να αναβιώσουν ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στη μακρά ιστορική παράδοση της ακριτικής αυτής πόλης.

Αλεξιάδης Ελευθέριος, Ιωάννου Αλέξανδρος και Παπαδόπουλος Κυριάκος