Σελίδα 20
Εφημερίδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας  

Αξιοθέατα Δήμου Δράμας

Το ενυδρείο Μυλοποτάμου βρίσκεται 7 χλμ. δυτικά έξω από την πόλη της Δράμα. Φιλοξενεί είδη μόνο των γλυκών νερών και κυρίως από τα συμπλέγματα των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα.

Τα ψάρια των εσωτερικών υδάτων της χώρας μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της Ελληνικής πανίδας και θεωρείται από τους ειδικούς το πιο απειλούμενο.

Από τα 154 είδη ψαριών που ζουν στα ελληνικά ποτάμια και λίμνες τα 83 από αυτά (ποσοστό 66.4 %) είναι ενδημικά, δηλαδή ζουν μόνο στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, είναι εξαιρετικά σπάνια, πολλά από αυτά απειλούμενα, και άγνωστα στον περισσότερο κόσμο. Η επίσκεψη στο ενυδρείο πέρα από το ψυχαγωγικό μέρος έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το ενυδρείο Μυλοποτάμου Δράμας είναι από τα μοναδικά στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε οικογένειες, σε σχολεία, σε συλλόγους και φυσιολάτρες. Είναι μια προσπάθεια αναπαράστασης της λεπτής και εύθραυστης ισορροπίας των Φυσικών υγροτόπων και έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Σκοπός του Ενυδρείου είναι να ενημερώσει, να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σε περιβαλλοντικά θέματα• επίσης, να αναδείξει τον φυσικό πλούτο των ελληνικών λιμνών και ποταμών.

Απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά, αλλά και σε κάθε πολίτη που πιστεύει ότι η γνώση είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της φύσης.

Λαζαρίδης Αλέξανδρος, Θεοδωρίδης Λεωνίδας και Εξουζίδης Κωστής

Νεράιδες, ξωτικά, τάρανδοι, καλικάντζαροι, χιονάνθρωποι, αλλά και ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης, ζουν σ’ ένα μέρος που... μυρίζει Χριστούγεννα. Η ατμόσφαιρα της πιο «μαγικής» γιορτής του χρόνου, τρυπώνει μέσα σε ξύλινα σπιτάκια, βγαίνει από τις καμινάδες και φτάνει ακόμη και στα πιο ψηλά δέντρα, από εκεί βουτά στις φωτισμένες λιμνούλες, πηδά από νούφαρο σε νούφαρο και, συνοδευόμενη από χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ακολουθεί διαδρομές από γέφυρες και μονοπάτια, παρασύροντας στον ρυθμό των ημερών, όποιον βρίσκεται εκεί.

Ο δρόμος για να βιώσετε αυτό το κλίμα και να γίνετε κομμάτι της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης γιορτής της χώρας, οδηγεί στη Δράμα. O δημοτικός κήπος και η κεντρική πλατεία της πόλης μεταμορφώνονται σε παραμυθένια σκηνικά και όλοι οι επισκέπτες σε πρωταγωνιστές, στο απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι: την Ονειρούπολη!

Η Ονειρούπολη είναι μια γιορτή που πραγματοποιείται κάθε Χριστούγεννα από τις 4 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου εδώ και 14 χρόνια στον δημοτικό κήπο και στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μπορείτε να διασκεδάσετε με ένα πλούσιο πρόγραμμα από ταλαντούχους, γνωστούς καλλιτέχνες της Ελλάδας, διοργανώνονται πολλαπλές δωρεάν δράσεις, διαφορετικές η μία από την άλλη, παιχνίδια, θεματικά εργαστήρια, εκδηλώσεις και συναυλίες.  

Αμπατζίδης Παναγιώτης, Κερασίδης Γεώργιος, Κουτσιόγλου Αλέξανδρος, Παντούδης Ιωάννης

Ο Γ.Σ. Δόξα Δράμας είναι αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Ιδρύθηκε το 1918 στη Δράμα. Χρώματα του συλλόγου αποτελούν το μαύρο και το λευκό. Η ομάδα διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο Γήπεδο Δόξας Δράμας, χωρητικότητας 9.000 θεατών.

Η Δόξα Δράμας θεωρείται από τις πιο ιστορικές και μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ ήταν από τις ομάδες που ίδρυσαν την Α΄ Εθνική κατηγορία, την υψηλότερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτό το διάστημα η ομάδα Γ.Σ. Δόξα Δράμας ΠΑΕ συμμετέχει στη δευτέρου επιπέδου ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, στο πρωτάθλημα της Football League.

Η Δόξα Δράμας, από τη θέσπιση των εθνικών κατηγοριών την περίοδο 1959-60, μετείχε σε 21 πρωταθλήματα της Α' εθνικής και η καλύτερη θέση που κατέκτησε ήταν η έκτη, στην πρώτη χρονιά της κατηγορίας (1959-60). Επίσης τα έτη 1960, 1961 και 1991 αναδείχτηκε κορυφαία επαρχιακή ομάδα (ένας άτυπος τίτλος ανάμεσα στις ομάδες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης). Πριν την καθιέρωση της Α' Εθνικής, η Δόξα είχε τρεις συμμετοχές στην τελική φάση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων (1957, 1958, 1959). Επίσης, έχει κατακτήσει δυο φορές το πρωτάθλημα Β Ενικής (1978-1979 και 1988-1989), μια φορά το πρωτάθλημα Γ Εθνικής (2008-2009) και μια φορά το πρωτάθλημα της Δ Εθνικής (2002-2003).

Στο Κύπελλο Ελλάδας η Δόξα Δράμας έφτασε τρεις φορές στον τελικό της διοργάνωσης, όμως ηττήθηκε και τις τρεις από τον Ολυμπιακό (το 1954 με σκορ 2-0, το 1958 με σκορ 5-1 και το 1959 με σκορ 2-1). Άλλες τρεις φορές έφτασε ως τους ημιτελικούς της διοργάνωσης (1952, 1955, 1961) και άλλες τέσσερις ως τους προημιτελικούς (1981, 1991, 1992, 1993).

Αγγελίδης Γιώργος, Αγγελίδης Χριστόφορος, Αχμέτοβ Γιώργος, Συγάς Ιωάννης