Σελίδα 21
Εφημερίδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας  

Αξιοθέατα Δήμου Δράμας

Ο Κορύλοβος είναι χαμηλός λόφος, με υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και αποτελεί την νότια πλευρά του Φαλακρού Όρους. Υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και στους πρόποδές του απλώνεται η πόλη της Δράμας. Στην κορυφή του βρίσκονται υπολείμματα της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας της Κοριλιώτισσας του 1050 μ.χ. περίπου.

Το Δασαρχείο Δράμας έχει μετατρέψει τον άλλοτε άγονο και γυμνό Κορύλοβο σε σημαντικό περιαστικό δάσος με αναδάσωση, φυτεύοντας χιλιάδες κωνοφόρα δέντρα. Σήμερα, το δάσος αυτό αποτελεί χώρο αναψυχής και τόπο καθημερινών περιπάτων για τους κατοίκους της Δράμας, διασχίζεται από περιπατητικά μονοπάτια και διαθέτει ανά διαστήματα παιδικές χαρές. Στην είσοδο του δάσους του Κορυλόβου έχει μνημείο γερμανοβουλγαρικής κατοχής. Λίγο πριν από την κορυφή του και στη δεξιά άκρη του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχει ένας τεράστιος τσιμεντένιος σταυρός, και στους πρόποδές του μια τεράστια ελληνική σημαία. Στην κορυφή του (4 χλμ από το κέντρο της πόλης) λειτουργεί τουριστικό περίπτερο, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ ο χώρος αποτελεί πεδίο πτήσεων για αλεξίπτωτα πλαγιάς, προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες σε όλους.

Κάθε Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Δράμας συνεχίζοντας την παράδοση του εθίμου και σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, διοργανώνει λαογραφικές εκδηλώσεις και πέταγμα χαρταετού στην ευρύτερη περιοχή του. Επίσης, διοργανώνονται πολύ συχνά αγώνες ανάβασης με αγωνιστικά αμάξια.

Μαμαλικίδης Γιώργος, Μπράχια Αλέξανδρος, Παντικίδης Δημήτρης, Χαχαμίδης Νίκος

Το δάσος της Ελατιάς είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος στην Ελλάδα.

Η περιοχή βρίσκεται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, εκτείνεται κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Ορίζεται ανατολικά από το Μεγάλο Ρέμα και δυτικά από το Δεσπάτη ποταμό. Από την Ελατιά πηγάζει επίσης και το Βαθύρεμα ή Μαύρο Ρέμα. Στην Ελατιά, υπάρχει το Δασικό Χωριό Ελατιάς, κοντά στην κορυφή Πυραμίδα Κούτρα, στη θέση του παλιότερου τσελιγκάτου Σαρακατσαναίων, με την ονομασία Καλύβια Κούτρα.

Στην Ελατιά βρίσκεται το μοναδικό στη χώρα μας δάσος ερυθρελάτης, όπου το τοπίο παραπέμπει σε αντίστοιχα της μέσης και βόρειας Ευρώπης. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ελατιάς και στη θέση «Μαγούλα» υπάρχει το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος σημύδας. Άλλα είδη δένδρων και θάμνων που απαντώνται είναι η ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, δρύες, σφενδάμια και αγριοτριανταφυλλιές, ενώ υπάρχει και πλήθος ποωδών φυτών. Επίσης, συναντάται μεγάλη ποικιλία μανιταριών.

Στο δάσος της Ελατιάς και κυρίως στο Παρθένο δάσος, συναντάμε κωνοφόρα, μοναδικά στο είδος τους, ύψους έως και 60 μέτρων, ηλικίας 300 ετών, καθώς και ποικιλία πανίδας από λαγούς μέχρι και καφέ αρκούδα. Το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και θεωρείται Ευρωπαϊκός Δρυμός.

Η πανίδα της περιοχής είναι και αυτή πλούσια, με είδη όπως η καφετιά αρκούδα, το αγριογούρουνο, το ελάφι, το ζαρκάδι, ο λαγός, ο λύκος, ο αγριόγατος, η φάσσα, ο αετός, το γεράκι, ο δρυοκολάπτης κ.ά.

Καραλίδου Κωνσταντίνα, Μυρτέλι Αντώνης και Πουτουρίδου Καλλιόπη

Ένα ταξίδι με εικόνες, αρώματα, γεύσεις και ευωδιές μέσα από τα μονοπάτια του Διόνυσου. Ένα ταξίδι με οδηγό το κρασί σ’ έναν τόπο όπου η κουλτούρα του οίνου και του φαγητού αποτελεί ιδιαίτερο κομμάτι της ταυτότητάς του.

Η γεύση αναδεικνύεται σε εμπειρία, μνήμη και πολιτισμό.

Η Δράμα αποκαλύπτει σιγά-σιγά τη δύναμη της πολυσυλλεκτικότητάς της, ως ταυτότητα. Ο τόπος ταυτίζεται με το κρασί και τον Διόνυσο.

Η Δράμα διαθέτει ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα για την ανάπτυξη της αμπελουργίας, η οποία ήταν διαδεδομένη στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η συστηματική δουλειά που γίνεται από τους οινοπαραγωγούς αποδίδει, καθώς οι σχετικές τους διακρίσεις είναι ολοένα και περισσότερες τα τελευταία χρόνια.

Εδώ και τέσσερα χρόνια την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, η Δράμα γιορτάζει. Η Δράμα γιορτάζει το κρασί και ανοίγει τις πόρτες των οινοποιείων της περιοχής στο κοινό, φτιάχνοντας μια διαδρομή που περνά μέσα από τον πολιτισμό, την οινογευσία και τη γαστρονομία.

Μουσικές, ήχοι, τύμπανα, μπάντες, ποδήλατα, πολύχρωμα φώτα, μυστικές και σπάνιες συνταγές, εικαστικά δρώμενα, όλα συνθέτουν έναν πολύχρωμο πίνακα και συμμετέχουν στη διάθεση της γιορτής.

Χαλαρή διάθεση και κουβέντες γάργαρες, όπως το κρασί.

Μαμαλικίδης Γιώργος, Μπράχια Αλέξανδρος, Παντικίδης Δημήτρης, Χαχαμίδης Νίκος